![]() |
Farinjit genel bilgiler |
Yanıtla
|
| Yazar | |
aydinmur
Y�netici
Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007 Konum: Adana Durum: Çevrimdışı Puan: 2399 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Konu: Farinjit genel bilgilerGönderildi: 13-Agustos-2013 tarihinde 12:54 |
|
Farinks yutak demektir.
Yutak 3 par�adan olusur. 1- Burunun arkasinda geniz olarak bilinen "nazo- farinks" 2- Agizin arkasinda aynadan bakinca tam karsimiza gelen, bademciklerin hizasina yer alan bogazin arka duvari "oro-farinks" 3- Girtlaga baglanan alt par�a, "hipofarinks". Yutagin i� y�z�n� d�seyen mukoza (deri-epitel) �rt�n�n iltihabina "farinjit" adi verilir. Farinksin mukozasinin hemen altinda ve derin tabakalarinda limf d�g�mc�kleri vardir. Bunlar mikrop filitreleridir. Orofarinksin mikrop girisi daha fazla oldugu i�in oro farinksin giris deliginin etrafini �evreleyen limf d�g�mleri y�zeye y�kselir ve birer organ seklini alir. Biz bu organlara bademcik (tonsil) adini veriyoruz. Damak tonsili, dil tonsili, ve daha baska tonsiller halka seklinde yutagi �evirir. Bu organlar halkasina Valdeyer'in limf halkasi denir. O halde bademcikler sagli sollu 2 tane degildir, binlercedir ve �ogu farinksin i�ine g�m�l�d�r hepsi birer mikrop kapanidir. Farinks mukozasinin iltihabinin sik rastlanan sebepleri: 1- Kurumak (gece agiz a�ik kalanlarda, g�nd�z agizlarini kapatmayanlarda, salgi noksanligi olanlarda) 2- Alerji 3- Agir kirli beslenmek 4- �evre b�lgelerdeki organlarin her hangi birisinde bir infeksiyon odaginin bulunmasi (dis, orta kulak, dil, dis eti, �ene, dis kulak iltihabi vs...) 5- Bilinmeyen baska sebepler Farinjit ilk defa meydana geldiginde bogazda kuruluk hissi, yanma, batma, yutkunmada huzursuzluk belirtisi vardir. Fakat kroniklesirse hi� bir belirti vermeden yillarca kalir. Orofarinkse dikkatli bakildiginda yanak, ve bogazin �n mukozasinin renginden daha farkli olarak koyu kirmizi olmasi, mukozanin �t�s�z kumas gibi uzunlamasina kirisiklik g�styermesi, y�zeyinde birbirine paralel seyreden y�kselti ve �ukurlarin olusmasi, kirlilik tarzinda beyaz kivamli cisimlerin g�m�l� gibi duruyor olmasi farinjitin g�rsel belirtisidir. Nasofarinks iltihaplandiginda yukardan asagi s�m�k benzeri beyaz bir akinti orofarinks arka duvarinda g�r�lecektir. Bu durum g�nl�k degisimler g�sterir. Bu g�n farinjit var iken ertesi g�n yok g�rmek m�mk�nd�r. Veya agir bir kuruma durumunda sabah yok iken �gleden sonra ortaya �ikabilir. Iyilesmesi ile hastaligin bulundugu durum arasindaki sinirlar kesin ve keskin degildir. Grup i�erisindeki fikir alis verislerinde bu bilginin bilinmesinde fayda olabilecek g�r�smeler yapildigi sebebiyle bu bilgileri paylasmak istedim -M |
|
![]() |
|
Helicobacter
Kidemli �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 13-Agustos-2013 tarihinde 18:24 |
|
peki hocam, yutkunurken bogazda iltihap varmis gibi bir tat olur mu? takip ettigim kadariyla bir �ok arkadas bu sikayetlerden bahsetmis.
|
|
![]() |
|
aydinmur
Y�netici
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 14-Agustos-2013 tarihinde 07:33 |
|
Tabi bu sikayet farinjit i�in belirleyici , teshis koydurucu, kesin olarak bulunmasi gereken bir belirti degildir fakat mutsuz tatlarin bulunmasi farinjit i�in s�priz olmaz.
infeksiyon atiklari yutkunma sirasinda tat goncalarina temas edip muhtelif tad hisleri algilamaya sebep olabilir. Dogrudur. -M |
|
![]() |
|
yasamsikinti
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 15-Kasim-2018 tarihinde 22:22 |
|
hocam 10 yildir kronik faranjit var onlarca kbb e gittim ge�mez diyorlar ne yapacagiz bununla daha ne kadar yasanilabilir, Allah rizasi i�in bu tip 2 agiz kokusuna y�nelik bir ila� veya gargara yapin ne olur yalvariyorum...
|
|
![]() |
|
yasamsikinti
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 15-Kasim-2018 tarihinde 22:24 |
|
genizim her zaman k�t� kokuyor hani hapsirinca �ikan k�t� koku gibi, dil arkasi ise daha k�t� ancak en yakin arkadasima sorunca iltihap kokusu gibi kokuyor dedi. belki beni kirmak istemedi bilemedim.
|
|
![]() |
|
aydinmur
Y�netici
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 16-Kasim-2018 tarihinde 08:48 |
Burun i�inde bir problem olunca farinjit ortaya �ikiyor. Burun i�erisinde hava trafigi d�zelirse farinjit ila� kullanmadan azaliyor ve kayboluyor diye biliyorum. |
|
![]() |
|
wolfscream
Yeni �ye
Kayıt Tarihi: 03-Ocak-2018 Konum: Izmir Durum: Çevrimdışı Puan: 23 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 18-Kasim-2018 tarihinde 23:39 |
|
Hocam 3 sene �nce gittigim kbb doktoru bana ''burnun tikali ameliyat ettirirsen farinjitin kaybolacak dedi. Gittim �zelde ameliyat oldum. 3 senedir burnum a�ik �ok rahat nefes alabiliyorum fakat koku gitmedi. Farinjit dahada artti. Artik her saniye yutkundugumda o les tat agzima geliyor. Artik son aylarda �g�rmeye basladim. Birakin diger insanlara rezil olmayi, kendimden tiksinmeye basladim hocam.
|
|
![]() |
|
yasamsikinti
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 21-Kasim-2018 tarihinde 19:00 |
|
hocam kronik faranjitte geniz de koku oluyor. ama benim dilimin arkasi da k�t� kokuyor kronik faranjit dil arkasinda da k�t� koku yapabilir mi
|
|
![]() |
|
yasamsikinti
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 21-Kasim-2018 tarihinde 19:05 |
|
wolfs kardesim zaten kronik faranjit illet bir sey bir�ok kbb ye gittigimde ge�mez dediler ge�medi de. refl�d�r dediler mide ila�lari verdiler ge�medi. simdi ben alerjidir herhalde diye alerji ila�lari i�iyorum ge�miyor, benim burnum da a�ik herzaman. valla kbb doktorlarinin bununla ilgili �alisma yapmasi lazim nedir arkadas, kanserin bile tedavisi var artik, ya yasarsin ya �l�rs�n. bunda hep yasayarak �l�yoruz, �len bizler degil �len umutlarimiz �len duygularimiz.
|
|
![]() |
|
aydinmur
Y�netici
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 21-Kasim-2018 tarihinde 19:18 |
Elbette evet |
|
![]() |
|
yasamsikinti
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 21-Kasim-2018 tarihinde 22:06 |
|
hocam bir insan agzinin tam olarak nasil koktugunu algilayabilme ihtimali var mi? ben sabah ki kokuyu algiliyorum o da diski gibi oldugu i�in herhalde. dil arkasi her zaman k�t� kokuyu ama en yakin arkadasima sordugumda sende her zaman k�t� koku olmuyor diyor. belki ben �z�lmeyeyim diye diyor da olabilir. arkadaslar bu konuda aslinda hata yapiyor.
|
|
![]() |
|
aydinmur
Y�netici
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 22-Kasim-2018 tarihinde 09:15 |
|
Agiz kokusunun neye benzedigi �ok degersizdir. herkes herhangi bir seye benzetebilir. Neye benzediginin �nemi yoktur. rahatsiz edici bir koku bulunmasi yeterlidir.
Hi� bir gayret sarf etmeden (hohlamadan, sormadan, �flemeden) siz kendiniz kokuyu duymuyorsaniz, ve sosyal mesafeden 5 ten fazla kisi siz sormadan kelimeler ile (ima ile degil) s�ylemediyse sizde koku yok diye d�s�nebilirsiniz. |
|
![]() |
|
Yanıtla
|
|
| Tweet |
| Foruma Git | Forum İzinleri ![]() Siz şunları yapamazsınız: bu forumda yeni konu açabilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda konuları yanıtlayabilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda mesajlarınızı silebilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda mesajlarınızı düzenleyebilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda anket oluşturabilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda anketlere oy verebilirsiniz |