![]() |
D�s�ncelerim |
Yanıtla
|
| Yazar | |
Bi�are2
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Konu: D�s�ncelerimGönderildi: 01-Agustos-2022 tarihinde 23:46 |
|
Iyi aksamlar arkadaslar
Uzun zaman sonra tekrar giris yapiyorum bir konuyu merak ettigim i�in baslik a�ma geregi duydum belki �ogumuza bir fikir uyandirabilir sadede geliyorum konu su; Bizim ge�misteki koku algimiz nedir yani agzi kokan insanlarla karsilasma animiz ve sikligimiz �rnek veriyorum ben hayatim boyunca 4 kez net bir sekilde k�t� kokuyla karsilastim daha �nce karsilastiysam ya �ok k���kt�m hatirlamiyorum yada o kadar rahatsiz edici bunca zamana kadar aklimda kalabilicek bir koku degildi. Aldigim kokulardan bahsetmek istiyorum birincisi ilk aldigim koku lise zamanlarimda bir sinif arkadasimda herg�n boyunca olan bir kokuydu ama ilgin� agiz kokusu degildi v�cut kokusuydu muhtemelen tabi o zamanlar �ocuguz nerden bilelim b�yle hastaliklar oldugunu dus almadigini d�s�n�yorduk arkadaslarla.. Islak kalmis kiyafetler olur ya rutubet gibi �yle bir kokuydu araliksiz herg�n koku oluyordu kesin tip 4 t� o arkadas su an iletisimim olsa g�r�smek �ok isterdim ama baska sehirde sanirim ulasamadim.. Ikincisi �niversite yillarimda yurtta kaliyordum altli �stl� ranzalarda kaliyorduk altta uyuyan arkadasimi uyandirmak i�in egildim ve seslendim uyandi birseyler anlatmaya basladi ama inanilmaz bir koku vardi agiz kokusu tabi ona hi� belli etmedim konusma bitti normalde de hi� kokmaz agzi prenses gibi kiz derler ya �yle bir kizdir bu herkeste olabilecek sabah kokusuydu neyseki tepki vermemisim diyorum suan yoksa belki suan tip 5 olup buralarda �are arayacakti.. Aldigim ���nc� koku otob�steydim bir komsumla karsilastik ablayla konusmaya basladim ve agzi kokuyordu ama farkli bir kokuydu ve rahatsiz ediciydi b�brek rahatsizligi olan ve diyalize giren biriydi yine ayni sekilde belli etmedim ona rahatsizligina baglamistim o zamanlarda.. Geliyorum son kokuya ve beni buralara s�r�kleyen kokuya simdi arkadaslar �niversitem bitti ve sinav atanma hayalleri kurarken ge�ici bir ise girdim yaklasik 300 kisinin bir arada �alistigi ve s�rekli konustugumuz bir is yeri orda �alismaya basladim uzun s�re ge�ti arkadaslar edindim ve bir arkadasimin farkli periyotlarda agzi kokuyordu b�yle ��r�k bir koku onunla konusurken b�yle herkesin sekilden sekile girdigini hatirliyorum ve kimse bisey demiyordu bende rahatsiz oluyordum hatta bazen kendi kendime diyordum ya bu kadar agir bir kokuyu insan kendisi nasil alamaz diye ��nk� alsa bir �nlem alirdi biliyorum ama hi� agiz bakimina �nem vermezdi bunu hatirliyorum bu bakimsizliktan kaynakli bir koku oldugunu d�s�nm�yorum. Daha sonra o arkadasin aldigi tepkileri almaya basladigimi hissettim yada psikolojikti �ok etkilenmistim ger�ekten varmiydi kimseyede soramadim ki utandim hep arastirmaya basladim her yerde karsima bademcik tasi �ikti bir g�n a�tim flasi incelemeye basladim sonra o taslardan g�rd�m ve daha k�t�s� is yerinde arkadasim agzi da ayni bu taslar gibi kokuyordu ben psikolojik olarak ��km�s durumdaydim yaklasik bir yil boyunca aglaya aglaya o taslari �ikardigimi hatirliyorum daha sonra da ameliyatla bademcigimi aldirdim zaten bu s�re�te de kimseye soramadim bir d�nya doktor kontrolleri ila�lar diyetler bu g�ne kadar s�rd� gitti fazla bu konu da detaya girmiyorum. Simdi ilgin� bir konudan bahsetmek istiyorum yine liseden bir arkadasim vardi o zamanlar hatirliyorum gayet normal biriydi ve agzi kokmuyordu onunla da bir yerde �alisma firsatimiz oldu kiz s�rekli konusurken y�z�n� kapatiyor ya da geri �ekiliyor degisik hallere giriyor �ok sasirmistim biraz dikkat ettim herkese b�yle davraniyor biri konusmaya gelince hemen �nce kendini geri �ekiyor kisa c�mleler kuruyor ve arada agzini kapatiyor yaklasik 7 ay boyunca birlikte �alistik bu s�re�te hep dikkat ettim hi� agzi kokmuyordu hep sorgulardim niye b�yle yapiyor diye muhtemelen o da tip 5 ti bu forumu kesfettikten sonra farkettim. Bu arada ben hepimizin %90 tip 5 oldugumuzun savunucularindanim arkadaslar bu yasima kadar 4 kez rahatsiz edici k�t� koku almisim bu zamana kadar gayet sosyal �evresi genis il il gezen bir �ok yerde �alismis biriyim bu koku durumu inanin �ok az zaten aldigim kokunun biri kronik rahatsizlik biri normal sabah herkeste olabilecek koku diger ikisi arastirilmaliydi. Insalarin burunlarini tutmasi disinda ben bu konuyu baya asmis durumdayim :) Artik onca sey deneyip v�cuduma zarar vermek istemiyorum sadece sindirim sorunumdan dolayi doktor kontrol�nde yaklasik 3 ay probiyotik kullanmayi d�s�n�yorum sizden ricam tip5 konusuna biraz odaklanin l�tfen birde sizde bu yasiniza kadar aldiginiz kalici kokulari yazarsaniz �ok memnun olurum belki bir �ikarimlar yapabiliriz Eski forum �yelerinden hemen hemen kimse yok o zamanlar herkes aktifmis bir fikir y�r�t�p konusmaya dahil olmuslar bir �ogu iylesmis �ok s�k�r suan bakiyorum da yeni �yeler sadece bir k�seden sessizce okuyor anliyorum aslinda ilk ben de bu foruma yazarken �ok �ekindim insan kendi bile kabullenemezken fake bir hesap dahi olsa �ekiniyor ama insan yazdik�a hem hafifliyor hemde bir baskasina isik tutabiliyor baya uzun oldu sanirim insanlarla konusmaya konusmaya birilerine biseyler anlatmayi �zlemisim hepinize tesekk�r ederim okudugunuz i�in cevaplarinizi bekliyor olacagim aldiginiz kokularla ilgili birbirimiz i�in dualarimizi eksik etmeyelim Allah b�y�k birg�n hersey yoluna girecek insallah |
|
![]() |
|
Melina
Kidemli �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 02-Agustos-2022 tarihinde 18:27 |
|
Merhaba uzun uzun yazmissiniz bu yaziyi g�rd�kten sonra bende d�s�nd�m �evremde kimseden aldimmi diye benim �ok aklima gelmiyor ama asagida yazayim aldiklarimi.
1- babamin �ok keskin bir agiz kokusu olurdu �zellikle a� kaldigi zamanlarda ama birseyler yiyince hemen ge�erdi benim gibi kaldigini hatirliyorum a�liktan diye d�s�n�yorum onu saymiyorum 2-) zaman zaman arkadaslarimdan koku aldigim oluyor ama ya sabah a� olduklarinda aliyorum ya disleri iltihaplanmis oluyor yada bademcik taslari oluyor durum d�zelince ge�iyor zaten 3-) lisede htanistigim ve hala g�r�st�g�m yakin bir arkadasim var bir tek o da benim gibi. Agiz kokusu yemek yese dahi g�n i�erisinde hep var. Ama bir t�rl� cesaret edip bu konuyu a�amadim. Ben konusurum aslinda sonu�ta hastalik ama o �ok hassas �ok kirilabilir kafasina takabikir o y�zden konusamiyorum. Onunda kendi kokusunu aldigini biliyorum ama belli ediyor kendini. O benim gibi degil duygusal olarak iyice ��km�s ve dibe batmis durumda belki bu konuylada alakasi vardir. Ben iyilesirsem eminim o da iyilesecek sorunumuzun ayni oldugunu d�s�n�yorum hem kendimi hem onu bu dertten kurtarmak istiyorum. Tedaviyi bulsam bir sekilde soylicem bakalim ugrasiyorum |
|
![]() |
|
ismimnefarkeder
Kidemli �ye
Kayıt Tarihi: 10-Eyl�l-2014 Konum: Ankara Durum: Çevrimdışı Puan: 142 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 02-Agustos-2022 tarihinde 19:57 |
|
@Bi�are2 Oraninindan emin olamam ama ezici �ogunlugumuzun tip 5 oldugunu ben de d�s�n�yorum.Tip 5 derken ,sizde koku yok hep psikolojik bunlar,demiyorum.Muhtemelen v�cudumuz koku �retmeye diger insanlara kiyasla daha yatkin fakat koku sandigimiz kadar g��l�,s�rekli ve �ekilmez degil.Zamaninda belki biri bariz bi sekilde uyarmasa veya kafaya bu konuyu takmiyor olsak bir �ogumuz burda olmayacaktik.O anlamda evet �ogumuz tip 5'iz.Elbette bu demek degil ki deva aramayalim,mantikli olan tedavileri uygulamayalim.Fakat bu sorunu hayyatimizin merkezine koyup mutsuz olmak i�in makul bir gerek�e haline de getirmemeliyiz diye d�s�n�yorum.Bunu son 10 yili kendine zehir etmis biri olarak s�yl�yorum.
Postun baglamina sadik kalarak etrafimda rast geldigim birka� kisiden bahsedeyim ben de. Ilki babam. Babamda agiz kokusu istisnasiz olarak s�rekli, bazen �ok hafif bazense �ok agir olur.Ama bug�ne kadar kimse bir sey dememis.Hatta bana bir kereseinde sen takinti yapmissin bu koku meselesini dediginde ben bile demedim agzinin koktugunu(�yle de m�barek biriyim:d)O y�zden hayatini mutlu mesut yasamakta.Ikincisi �niversiteden oda arkadasim.Onda koku s�rekli olmasa da �ogu zaman vardi.Kokusu da bana benzerdi.Ona da kimse s�ylememis.�niversite nasil yasanmasi gerekiyosa o sekilde hayattan ka�mayarak,dahil olarak ve ne kadar sansli oldugunu bilmeyerek �niversiteyi bitirdi.Umarim ayarsizin biri bi g�n �ikip onu bizim aramiza g�ndermez.Son olarak 40 yasindaki eski is yerimdeki m�d�r yardimcim. Agiz kokusu konusma mesafesinden gelirdi ve ger�ekten rahatsiz ediciydi.Kendi halinde,mecbur kalmadik�a pek kimseyle konusmayan.hala ailesiyle yasayan birisiydi.Bu konuyu konusmadik elbette hi� ama tahminimce o da bizden biri.Umarim o bi an �nce iyilesir,ben de kirk yasima geldigimde onun durumunda olmam. |
|
![]() |
|
Tospik
Kidemli �ye
Kayıt Tarihi: 23-Ekim-2021 Konum: Istanbul Durum: Çevrimdışı Puan: 393 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 02-Agustos-2022 tarihinde 21:03 |
|
D�nya �apinda bilimsel istatistikler gelismis �lkelerde her 5 kisiden birinde agiz kokusu oldugunu s�yl�yor. Etrafimizdaki her 10 kisiden 2 sinin agzi kokuyor demek bu. Muhtemelen ayni kokulara sahip olduklarimizi hafif kokuyor olaral algilyorken bizde s�lf�r karsida metan yogun kokanlari da ( ya da tam tersi) �ok agir kokuyor algiliyoruz. Sarimsak yiyen 2 kisinin sarimsak kokusunu birbirinden �ok az almasi ama sonradan gelen ���nc� kisinin burnunu tutmasi, �eeeeh bu ne koku demesi gibi. 😁
Su belirtiler olan var mi? �abuk yorulma, bulanti, kusma Idrarin g�r�n�m�nde degisiklik (Kanli, �ay rengi, k�p�ks� olmasi) Idrar yapma aliskanliginda degisiklik (Miktarda artma veya azalma, idrara sikisma, idrar yaparken yanma, gece idrara �ikma) Ayak bilekleri, el ve y�zde sisme Y�ksek kan basinci Nefes darligi, nefes almada zorluk Tat almada bozukluk, k�t� kokulu nefes |
|
![]() |
|
Bi�are2
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 02-Agustos-2022 tarihinde 22:26 |
|
Melina tesekk�r ediyorum yanitin i�in
Ger�ekten bu yasa kadar 2 kisiden bu kokuyu alman s�ylediklerimin dogruluguna isaret sanirim Babandan bahsetmissin s�yle d�s�n�yorum da ben hi� aile bireylerimden bir koku almadim rahatsizliklarinda olsun sabahlari vs aradan ben nasil �ikmissam b�yle :) Ben liseden bahsettigim arkadasimi �ok aradim konusmak istedim ��nk� bilmesinin onun i�in daha dogru olacagini d�s�n�yorum yani ben bilmek isterdim bu arada bende �ok kirilgan biriyim ama yakinimdan bunu duymak isterdim Insallah tedavi i�in bir sonucu hemen bulursun ve arkadasinida kurtarirsin |
|
![]() |
|
Bi�are2
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 02-Agustos-2022 tarihinde 22:41 |
|
@Ismimnefarkeder
D�s�ncelerine kesinlikle katiliyorum tip5 konusunda Ek olarak yasla iliskili oldugunu ve d�nemsel bir durum oldugunu d�s�nmeye basladim d�nemsel diyerek k���msemiyorum �rnegin 10 yildir bu sorunu yasadigini yazmissin ama belki bir d�nemde bu koku olustu daha sonra ge�ti ama izlerini kolay kolay silemiyoruz yillar ge�se de Katilimin i�in tesekk�rler baban ve arkadasinin da kurtulmasi dilegiyle |
|
![]() |
|
Bi�are2
Yeni �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 02-Agustos-2022 tarihinde 22:45 |
|
Tospik sen sibo dan devam sanirim :)
Yazdiklarindan 2 belirtiyi tasiyorum A�iklaman hakkinda da ise biz dogustan koku tasiyan insalar degiliz ayni koku oldugu i�in koku almadigimizi yazmana istinaden s�yl�yorum |
|
![]() |
|
Tospik
Kidemli �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 03-Agustos-2022 tarihinde 05:34 |
G�n�n�z aydin olsun, Guten morgen, gut mornik kokarcalar, Yok, yukaridaki belirtiler b�brek yetmezligi belirtileriymis. :) Sibo'dan sonra nur topu gibi bir s�phem daha dogdu. 😁 Ya Murat hocanin ya da baska bir hekimin yazisinda okumustum, bazi insanlar dilinden de koku alirmis tarzi bir seydi. Yani ne kadar fir�alarsam fir�alayayim yine de koku var denmesinin sebebi belki de budur. Koku hassasiyetimiz. Diger insanlarin koku hassasiyeti d�s�kken belki bizde �ok y�ksektir. �rnegin k�pekbaliklari olimpik bir y�zme havuzuna (50 metreye 25 metre) damlatilan 1 damla kanin kokusunu alabilirlermis. Ben etrafimda pek �ok insanin agzinin koktugunu hissettim ama dedigin gibi �ok agir kokan iki kisiydi birini askerde g�rm�st�m digeri de bir magaza sahibiydi. Dip dibe konusurken o kadar agir kokunuz olmasina gerek yok hafif de olsa eger s�lf�r, metil vs k�t� kokulu gazlar az da olsa agzinizdan, nefesinizden �ikiyorsa dogal olarak insanlar buna katlanmak istemezler. Kisacasi �ogumuzun kokusu evet dedigin gibi tahmin ettigimizden �ok daha az, Bazi arkadaslarin dedigi "ben odadayken, arabadayken camlari,pencereleri, kapilari a�iyorlar" olayi da abartma, yanlis anlama. Kisi terlemistir, sicak basmistir a�mistir, ortam havasiz gelmistir a�mistir. Lise yillarindan hatirlayin, disaridan sinifa girince basik, agir, k�f gibi koku olurdu �zellikle kis ise. �gretmen gelip iyyyy a�in pencereleri dese 50 kisilik siniftan sadece bu hassas arkadasimiz alinacakti benim agzim kokuyor diye hoca pencereleri a�tirdi diye. Benim agzim bana g�re les gibi kokmasina ragmen bademcik taslari i�in KBB uzmanina gitmistim bademciklerimi al diye. Adam agzimin i�ine girdi, maskesin muayene etmisti, bana dedi ki, senin bademciklerin alinamayacak akdar k���k zaten bu bir. Ikincisi de agzin falan kokmuyor, koksaydi ben alirdim kokuyu agzinin i�ine girdim nerdeyse. Ben de inanmamistim ona palavra atiyor diye. Su hepimszin bildigi ama Murat hocanin inanmayin, palavra dedigi bilek yalama olayi var ya, ge�enlerde internette ona denk geldim. Yutuptu sanirim, bi gen� millete bilegini yalatip koklatiyordu, istisnasiz hepsi y�z�n� eksitip ayyyyy igren� kokuyor dedi, e bu insanlarin ezici �ogunlugunda agiz kokusu sikayeti yok ama dillerinde koku var. Sonu� olarak belki de biz �ok hassasizdir, etrafimizdakiler sende koku falan yok dese de inanmiyoruzdur, inanmak istemiyoruzdur. Bir kere bu girdaba girdigimiz ve buna alistigimiz i�in basarisizliklarimiza kilif yapmisizdir belki. O okulu kazanirdim, bitirirdim, o kizla/erkekle olabilirdim, o ise girebilirdim ama ahh bu koku beni engelledi kolayciligi. Bir de hassas kisileriz sanirim, ben hi� firlama, tasasiz, kafaya takmayan kisilerin koku sorunu oldugunu g�rmedim. Belki de koku var diye hassas duygusal tiplere evriliyoruzdur. |
|
![]() |
|
Kelime
Kidemli �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 03-Agustos-2022 tarihinde 16:24 |
|
"... Su hepimszin bildigi ama Murat hocanin inanmayin, palavra dedigi bilek yalama olayi var ya, ge�enlerde internette ona denk geldim. Yutuptu sanirim, bi gen� millete bilegini yalatip koklatiyordu, istisnasiz hepsi y�z�n� eksitip ayyyyy igren� kokuyor dedi, e bu insanlarin ezici �ogunlugunda agiz kokusu sikayeti yok ama dillerinde koku var...
Tospik, salya kurudugu i�in salyadaki kokulu gazlar a�iga �ikiyor. Adamin agzi kokmaz ama bilegi yalayinca salya kurudugu i�in herkeste koku olusuyor. Yani bilek yalama agiz kokusu i�in �l�� degil. Sen doktordan agiz kokusu teshisi aldin mi? |
|
![]() |
|
Tospik
Kidemli �ye
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 03-Agustos-2022 tarihinde 16:28 |
|
Yok ben doktordan almadim ama kendim koku aliyorum. Dogru s�yl�yorsun salya kuruyunca kokuyor ama insanlarin �ogunda daha salya kurumadan da koku oluyor, zaten videoda kurutmadan hemen koklatiyorlardi. |
|
![]() |
|
Yanıtla
|
|
| Tweet |
| Foruma Git | Forum İzinleri ![]() Siz şunları yapamazsınız: bu forumda yeni konu açabilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda konuları yanıtlayabilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda mesajlarınızı silebilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda mesajlarınızı düzenleyebilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda anket oluşturabilirsiniz Siz şunları yapabilirsiniz: bu forumda anketlere oy verebilirsiniz |