![]() |
Anket |
Yanıtla
|
| Yazar | |
aydinmur
Y�netici
Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007 Konum: Adana Durum: Çevrimdışı Puan: 2399 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Konu: AnketGönderildi: 11-Subat-2013 tarihinde 11:45 |
|
Baz� meslekta�lar hastan�n a�z�n�n koklanmas�nda �srar ediyorlar. Bu �ekilde muayene yap�lmas�n�n hasta �zerinde nas�l etkisi oldu�unu bilmek i�in bu anketi d�zenledim.
Muayene oldu�unuz hekim bir boru yakla�t�rarak veya do�rudan a�z�n�za e�ilerek nefes vermenizi isterse, a�z�n�z� kendi burnu ile koklarsa neler d���n�rs�n�z. ? |
|
![]() |
|
Misafir
Misafir
|
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 12-Subat-2013 tarihinde 07:46 |
|
Teknik olarak bilmem ama psikolojik olarak �ok iyi bir y�ntem . Hasta, doktordan net bir onay al�nca en az�ndan sorununun ger�ekli�ini anlam�� olur. A�z�n� koklamasa bile "kokunuzu al�yorum, ama rahat olun vs" �eklinde bir yakla��mda da bulunabilir. Ben de sorunumu doktorlara s�ylemeye utan�rd�m , utana s�k�la s�yleyince de "di�lerini d�zenli f�r�ala" �eklinde cevap al�rd�m. �imdi daha rahat konu�uyorum, soruyorum, fikir al�yorum.
Bu forumlar�n en faydal� yan�, insan sorunu �eken bir s�r� ki�iyi g�r�nce problemini kabulleniyor, rahat�a her �eyi s�yl�yor. |
|
![]() |
|
Misafir
Misafir
|
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 12-Subat-2013 tarihinde 07:54 |
|
Bu da yeni ��rendi�im de�i�ik bir y�ntem. Tabii, bir y�ntem mi bilmiyorum. Di� hastanesi, dolgu i�in uzak tarihe randevu verince di� eti uzman� bir di� hekimine gittim. Hem dolgu yapt�r�r�m, hem di� etine bakar diye d���nd�m. ��r�k di�imi g�sterdim, ayr�ca "a��z kokusundan �ikayet�iyim" dedim. A��z i�ine bakt�, kontrol etti: " Bir ��r���n var ama a��z i�inden kaynakland���n� sanm�yorum, di�lerin iyi, hepsini yapt�rm��s�n" dedi. Ben �srar edince "�imdi anlar�z" dedi. Eline bir cihaz ald� -heralde detertraj i�in kullan�lan cihazd� - di�lerimin �st�nde gezdirdi, koku al�yor musun dedi. Almad���m� s�yledim. Demekki a��z i�inden de�il dedi.
Ben "Allah Allah nas�l olur" falan deyince bo�az�ma bakt� " Bo�az�n �ok k�t�, karn�bahar gibi olmu�; Kbb uzman�na g�r�n" �nerisinde bulundu. Onlar�n da bir sorun bulmad���n� ��renince "Nas�l olur, hi�bir doktor bu bo�azda sorun yok diyemez" dedi. �imdi, KBB uzman� d�rt be� doktora gittim, son gitti�imde �zellikle a��z kokusu i�in geldi�imi s�yledim. Sin�s tomografisi de �ekildi, doktor rapora bakt� "bunlar a��z kokusu yapmaz" dedi. ( 'Bunlar' dedi�i kronik sin�zit , burun eti falan ...) Hadi, devletteki doktor usanm��, yorulmu� diyelim �zeldeki doktorlar�n biraz daha dikkatli olmas� gerekmez mi? Di� hekiminin g�rd��� sorunu KBB uzman� nas�l g�remez, anlamak m�mk�n de�il. Bu ba�l�kla alakas� yok ama ekleyeyim; doktor di� etlerine masaj yapmam� �nerdi, elinizle fazla bast�rmadan di�etlerinizi f�r�alad���n�z� d���n�n. ( �ok ilgin�, sempatik bir doktor. Dolgu yapt�rd���m be�inci alt�nc� doktor, ilk kez i�ne yapmadan dolgu yap�ld� ve de hi� ac�tmad�. Nas�l oldu anlamad�m. ) |
|
![]() |
|
aydinmur
Y�netici
Kayıt Tarihi: 25-Haziran-2007 Konum: Adana Durum: Çevrimdışı Puan: 2399 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 12-Subat-2013 tarihinde 20:48 |
:-))))) M�saadenizle yukar�daki paragraf� 1580 di� hekiminin bulundu�u bir eposta grubunda payla�mak istiyorum. Ne durumday�z. �z�l�yorum �z�l�yorum �z�l�yorum �z�l�yorum .... -M |
|
![]() |
|
Misafir
Misafir
|
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 13-Subat-2013 tarihinde 06:46 |
|
Tabii payla�abilirsiniz. Yaln�z doktorun da g�nah�n� almayay�m, baya�a ilgilendi, a��klamalar yapt� ; �ekilmi� di�lerim vard�, onlar�n yerine ��yle yap b�yle yap falan tavsiyede bulundu. Elime bir ayna verip di�lerimi g�stererek izahat verdi. Yirmilik di�lerimi �ektirmem laz�m m� diye sordum, �ektikleri a��z r�ntgeninden di�lerimi g�sterip, alt di�le temas� var, �ekmek gereksiz dedi. O cihazla ne yapmaya �al��t� ben de hi� anlamad�m, koku gelseydi "di� ta��ndan" diyecekti belki de.
Kafama tak�lan tek bir nokta oldu, ilk bakt���nda "detayl� bir detertraj yapal�m" dedi, ben: "15 - 20 g�n �nce di�er �ubenizde detertraj yap�ld�" dedi�imde , h�mm iyi o zaman falan diye ge�i�tirdi. Anketle alakal� s�ylersem, hastan�n rahat�a konu�abilece�i bir doktor. |
|
![]() |
|
bir hayalim var
Kidemli �ye
Kayıt Tarihi: 14-Ekim-2013 Konum: Istanbul Durum: Çevrimdışı Puan: 231 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Alıntı Yanıtla
Gönderildi: 03-Mart-2014 tarihinde 11:23 |
|
Murat hocam �ncelikle b�yle bir durum etik ve psikolojik bakimindan tartismaya a�ik ve konu yorumu olarak da g�receli bir yapiya sahiptir.
Etik olarak hekimin hastasindan b�yle bir talepte bulunmasi ne kadar dogru bir davranis oldugu tartisilir. Sonu�ta karsisindaki bir insan evladidir. Normal insanlar gibi onun da kendince bir hayata bakis tarzi,duygu ve d�s�nceleri vardir. Hemde karsisindaki insan duygusal manada daha da hassas bir yapiya sahip oldugu bilinmelidir. ��nk� bu sorun insani ger�ekten derinden etkileyecek boyuttadir. Simdi hekim bu yapiya sahip bizlere b�yle bir talepte bulunmasi bizim g�z�m�zden nasil algilanabilir sizce? yada kendimizi nasil bir ruh hali i�inde bulabiliriz? Bunlarin yaninda ayrica psikolojik olarak zaten iyi bir durumda oldugumuz s�ylenemez.Bu sorunu yasayanlar olarak az yada �ok psikolojimizin k�t� bir durumda oldugunu d�s�n�yorum. Dolayisiyla b�yle bir davranis bizlere (belli etmesekte) ne denli etkileyecegini d�s�nebiliyor musunuz? ( Sayin hocam buraya kadar yazdiklarimdan hekimin davranisinin yanlis oldugu anlasilmasin l�tfen. Aksine ben b�yle bir onura sahip hekimin elleri �p�lesi insan olduklarini d�s�n�yorum. Sadece bir genelleme yaptim. Bu konuda asagida d�s�ncelerimi belirtecegim.) Peki b�t�n bunlara ragmen b�yle bir y�ntemin disinda nasil bir yol izlenebilir? �ncelikle herseyden �nce b�yle bir sorun nedeniyle hekime gidip kendimizi anlatabiliyorsak daha dogrusu sorunumuzu anlatmaya �alisabiliyorsak (kendimizi ne kadar ifade edebilecegimiz de ayri bir durum zaten) hekimlerin yukaridaki sorulari sorgulamalari veya d�s�nmelerine emin olsunlar hi� gerek yok. Neden mi? Bir insan b�yle bir sorun i�in kolay kolay hekime gitmez/gidemez. Dolayisiyla hekime b�yle bir sorunun oldugunu s�yl�yorsa bir insan, aslinda bu sorunu kafasinda kabullenmis, ��z�m� i�in herseyi yapmaya ve yaptirmaya zaten hazir oldugunu bilmeli hekimin. Ayni zamanda psikolojik olarakta belli bir seviyeye �oktan gelmis veya asmis bir durumdadir. Yani hekime gelebilecek cesareti ve g�veni varsa psikolojik anlamda kendini buna �oktan hazirlamis ve kabullenmistir. Bu durumda hekimlerin yukaridaki sorulari ciddiye almamalari gerektigini d�s�n�yorum. Asil bu konu hakkinda sunlar s�ylenebilir; Eger ger�ekte hekim iyi niyetle , karsisindaki hastaya da bu g�veni verebiliyorsa ve y�ntemde israr ediyorsa bir hekim kardesimiz( bu y�ntemi israr edenin oldugunu da d�s�nm�yorum a�ik�asi) bu y�ntemin b�yle degil de bu y�ntemi baska bir yolla yapabilirse daha saglikli olacagi kanaatindeyim. Hem insani olarak hemde karsisindaki insanin kendini k�t� bir durumda hissetmeyecegi bir sekilde yapabilirse �ok daha iyi olacagini d�s�n�yorum. Hem hekim b�yle bir y�ntemi uygulatmak isterse hasta ya utancindan ya �ekinmesinden yada hekime rahatsizlik vermemek i�in yaptirmasini istemeyebilir. (ki benim de d�s�ncem bu y�nde. Ben herseyden �nce sirf karsimdaki insana rahatsiz vermemek i�in yaptirmak istemeyebilirim. Yine de �ogumuzun sorunundan ger�ekten emin olmak i�in bunu yapmak istedigini d�s�n�yorum.) Bu y�ntemin yukarida yanlis oldugunu s�ylemistim. Peki ayni uygulamaya farkli bir y�ntem nasil izlenebilir? Yazdiklarim l�tfen yanlis anlasilmasin. Benim siz saygideger hekimlere bir yol-y�ntem g�stermeye �alismak gibi bir amacim yok. Haddim de degil zaten. Sadece kendimce bir fikir belirtmek istiyorum. S�yle bir yol izlenebilir belki: Hekim ayni uygulamayi hastanin karsisina ge�ip hohlamasi veya boruya �flemesi seklinde degil de, yapilabilirse(hatta b�yle olursa �ok daha makul olur) hastanin g�z�n� kapatmasini hatta g�z�n�n g�rmeyecegi bir sekilde bir bez veya g�zl�k takip formalite icabi birka� degisik kokuyu burnuna yaklastirip test etmesini isteyebilir ve sonucunda da ayni durumdaki hastaya bir boru vasitasiyla nefes egzersizleri yapmasini isteyebilir. Tabi kisinin karsisinda hekim olacak ve tekrar bir iki koku testi yapip bitirebilir. :D B�yle olmasi hekim a�isindan �ok mesakkatli ve yorucu olabilir ama eminim hasta a�isindan �ok faydali olur. Hasta bu durumda fazla utanma duygusu i�inde olmayacak ve kendini k�t� bir durumda hissetmeyecektir. Diger yandan da hekimin nasil bir durumda olacagi da az �ok tahmin edebiliyorum.Zaten b�yle bir davranisi yapabilecek hekimin kardeslerimiz de ya olmayacagini yada �ok az kisinin yapabilecegi kanisindayim. Velhasil �ok iyi bir uygulama oldugunu ancak y�ntem olarak baska bir yol denenebilinirse �ok daha saglikli olacagini s�ylemeye �alistim. Yine de degerli arkadaslarima umudumuzu kaybetmememizi, elbet birg�n hayat bize de g�lecek deyip Allahtan sifalar diliyorum.. |
|
![]() |
|
Yanıtla
|
|
| Tweet |
| Foruma Git | Forum İzinleri ![]() Siz şunları yapamazsınız: bu forumda yeni konu açabilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda konuları yanıtlayabilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda mesajlarınızı silebilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda mesajlarınızı düzenleyebilirsiniz Siz şunları yapamazsınız: bu forumda anket oluşturabilirsiniz Siz şunları yapabilirsiniz: bu forumda anketlere oy verebilirsiniz |