Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

ne kokuyoruz?

Nereden Yazdırıldığı: Agiz Kokusu+
Kategori: AGIZ KOKUSU Soru ve cevaplari
Forum Adı: Bir soru sormak istiyorum
Forum Tanımlaması: Merak ettiginiz bir konuyu burada sorunuz
URL: http://www.agizkokusu.org/forum/forum_posts.asp?TID=2170
Tarih: 21-Haziran-2025 Saat 20:30
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.06 - http://www.webwizforums.com

Konu: ne kokuyoruz?
Mesajı Yazan: Misafir
Konu: ne kokuyoruz?
Mesaj Tarihi: 19-Eylül-2016 Saat 20:37
arkadaslar kötü koktugumuz kesin bende konusmasa dahi kötü kokanlardan ve uzaktan bile kötü kokuyu almalarina neden olanlardanim. kötü hissediyorum . merak ettigim bisey var hiç yakinlariniza sordunuz mu ne koktugumuzu tanimlamaliyiz belki de?

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 19-Eylül-2016 Saat 23:06
Les :)) Gülelim mi aglayalim mi bilemedim

Mesaj Tarihi: 20-Eylül-2016 Saat 20:32
gerçekten ne koktugumu merak ediyorum

Mesajı Yazan: BezginBetül
Mesaj Tarihi: 21-Eylül-2016 Saat 13:44
Kendi alabildigim koku türleri: 
Cogu zaman camasir suyunu andiran bir koku. Bu koku özellikle dilin kendisinde mevcut. Sabahlari dilimi kazidigimda ve kokladigimda midem8 agzima getiren koku.
Fakat benim çamasir suyu olarak adlandirdigim koku aslinda amonyak kokusu olabilir mi,iste onu çok düsündügüm olmustur.
Çünkü amonyak kokusu olsa, bir anlam ifade edebilir, ama camasir suyu gibi kokmasi ile alakali hicbir nedensel baglanti bulamadim arastirmalarimda.
Cok cok mide suyunun içerigiyle baglanti var aklimda, ama kimya bilgimin yetersizliginden tam sonuca varamiyorum. 
Mesela birisi dese ki: "Camasir suyu kokusu vücudumuzun su veya bu sivisinda su veya bu bizuklukta meydana gelebilir."
Ya da: "Camasir suyu kokusu su veya bu metabolitik durumda/bozuklukta olusabilir." bayagi bir yol almis olurum. 

Ayrica bazen konustugumda ve kafami öne egdigimde, nefes kokumu hissediyorum.
Çöplük kokusu olarak tanimlayabilirim. 
4-5 gün meyve ve yemek artiklarinin bir posetin icinde birakildiginda meydana gelen koku.
O anlarda resmen sok oluyorum.
Demek ki sürekli böyle kokuyor, fakat ben genellikle alamiyorum fikri geçiyor aklimdan. 
Cok berbat bir durum bunu idrak etmek. 

Aylar önce yazdigim gibi tuz ve karbonat karisimi ile burnuma su akitiyor ve kafami arkaya dogru egiyorum. Ardindan -disleri ve dili buruna su akitmadan evvel iyice fircaladiktan sonra- dilimi karbonatla da fircaliyor ve ayrica karbonatli suyla, dislerimin aralarina iyice nüfuz ettirmek üzere, agzimi calkaliyorum. 
Bunlari yaptigimda bosalan ve temizlenen burun, geniz ve bogaz kismindaki oldukca kati ve yapiskan sivi cikiyor ve bir süre kokusuz sekilde idare ediyorum.
O sürede kokunun olmadigindan emin oluyorum. Yemek yiyene dek.

Mesajı Yazan: aydinmur
Mesaj Tarihi: 21-Eylül-2016 Saat 15:40
Arkadaslar
Ne koktugunun bir önemi yoktur.
Birisinin diski gibi koktugunu söyledigi seye digeri ahir gibi koktugunu söyler, digeri idrar gibi der, digeri fare gibi der. Bu çok öenmsiz bir detaydir ve degiskendir üstelik anlamli degildir. Rahatsiz edici bir koku bulunmasi yeterlidir.

5000 den fazla kokuyu seçebiliriz, 10000 civarinda kokuyu hafizamizda tutariz. Her kokladigimizda bankada beklettigimiz kokulardan birisiyle eslestirip bu koku falanca seye benziyor deriz.

Anladiniz degil mi?
Yani yeni kokuyu biz yeniden isimlendirmiyoruz. Mevcut kokulardan birisine atama yapiyoruz. Bu sebeple sizin geçmisinizdeki koku hafizasi size aittir, bendeki bana aittir, ondaki ona aittir. herkesin koku kayitlari özgündür, sosyoekonomik seviyesine indekslidir.

Birisinin bir seye benzettigi koku dogru olmak zorunda degildir. her zaman baska bir seye benzetilir ve herkes baska bir seye benzetir.

Kokularin 3 esik degeri vardir. red etme, algilama, tanimlama. Bireyler bir kokuyu önce red mi edecegine kabul mu edecegine karar verir. Yani ilk duydugumuz kokuya ilk karar verdigimiz sey iyi mi? kötü mü kokuyor?

Buna karar verdikten sonra birey kokuyu algilar. En sonunda adini koyar.

Burayi her satirina varincaya kadar okuyun: Çok sey kazanacaksiniz
http://murataydin.org/agiz-kokusunu-anlamak-siniflamak.pdf - http://murataydin.org/agiz-kokusunu-anlamak-siniflamak.pdf
-M

Mesajı Yazan: bengeldim
Mesaj Tarihi: 21-Eylül-2016 Saat 22:27
BezginBetül meslegin nedir doktor falanmisin bilgin baya var sanirim ?

-------------
asla pes etme

Mesajı Yazan: mehmet27
Mesaj Tarihi: 22-Eylül-2016 Saat 09:05
Arkadaslar sizdeki koku bulundugunuz odaya siniyor mu pencere açma ihtiyaci duyuluyor mu baskalari tarafinda ben hic birsey hissetmiyorum çünkü :-)

Mesajı Yazan: mehmet27
Mesaj Tarihi: 22-Eylül-2016 Saat 09:24
Murat hocam birde tip 4 te kana karisan gazlar koku sebebi ise kan testinde koku yapan gazlar fark edilirmi

Mesaj Tarihi: 22-Eylül-2016 Saat 17:26
Orjinalini yazan: mehmet27

Murat hocam birde tip 4 te kana karisan gazlar koku sebebi ise kan testinde koku yapan gazlar fark edilirmi

Nefeste 3400 (üç bin dörtyüz) den fazla gaz var. Hangisini tespit edecegiz? Bu mümkün degil.

Ayrica kanda kokulu bir maddenin bulunuyor oldugunu tespit etsek bile bu maddenin nefesten atiliyor olduguna isaret etmez.

Isopren gazi kolesterolun yikim ürünüdür. Belirli bir seviyeyi geçtiginde nefese geçis yapar. Mesela farz edelim ki isopren gazini kanda bulduk diyelim. Nolacak? Nefeste vardir diyemeyiz ki? Bu beklenen bir tespitttir. Belki masum bir seviyede dalgalanarak kanda bulunuyor olabilir. Nefese geçis yapmamis olabilir.

Bilmem anlatabildim mi? Bu sebeple adi belli olmayan kan gazlarini kandan isabetle tespit etmek zor olur.
-M

Mesaj Tarihi: 24-Eylül-2016 Saat 20:40
sifremi unutuugum için sürekli yeniden kayit olmak durumunda kaliyorum. açikçasi murat hocam söylediginizi çok anlayamadim. mesela nefesimizden gelen koku herkesçe farkli algilaniyorsa örnek veriyorum bi mandalinayi kokladigmizda herkes farkli bir koku aliyormu ki nefesimizden gelen kokuyu farkli algilasn?

Mesaj Tarihi: 25-Eylül-2016 Saat 06:47
Selda hanim
Hemen söyleyeyim: Diger bazi arkadaslarimiz da bunu yapiyorlardi, gereksiz yere bir kaç defa kaydolursaniz forum sanki oldugundan daha kalabalik gibi görünüyor. Sisiyor. Eski kullanici adinizi özel mesaj ile bana söyleyin sifrenizi degistirip size bilgi vereyim bu hesabinizi kapatayim.
-M

Mesaj Tarihi: 25-Eylül-2016 Saat 06:57
Orjinalini yazan: selda zeynep

mesela nefesimizden gelen koku herkesçe farkli algilaniyorsa örnek veriyorum bi mandalinayi kokladigmizda herkes farkli bir koku aliyormu ki nefesimizden gelen kokuyu farkli algilasn?

Güzel soru için tesekkür ederim.
Nefesten gelmesi sart degil her hangi bir kokudan bahsedelim.

Mandalinayi kokladigimizda bir gaz karisimini kokluyoruz.

Gözümüzde kolay canlandiralim diye çok tahmini bir örnek vereyim: %37 aldehit + %3 difenilketon + %7.2 tetrahidrofenilaseton ....... kokluyoruz diyelim.

Peki söyleyin bakalim.
Bu gaz karisimina "mandalina kokusu" ismini kim verdi?Bu gaz karisiminin mandalinadan geldigini nerden biliyorsunuz? Ne bildiniz ki bu bir mandalina kokusudur?

cevap vereyim:
Önceki yasatimizda birisi elimize mandalina verdi, bunu ye dedi ve biz tat+koku olarak bunu kayitlarimiza yazdik, depoya koyduk, bankaya yerlestirdik.

Bundan sonra beyin bu gaz karisimini algiladiginda bu bir mandalinadir diyecektir.

Eger konsantrasyonlarda sapma olursa örnegin yukarida yüzdeleri ile belirtigim gazlardan bir yada bir kaç tanesinin oranlari degisirse veya bu gaz listesine diger gazlardan eklenirse veya bu gazlardan bazilari listeden çikarsa o zaman beyin sunu söyleyecek: "hafif mandalina gibi kokuyor"

Birisi benim agzin "diski" gibi kokuyor derse çok önemsiz bir bilgidir. O'na göre diski gibi olan bir gaz emisyonu var olarak not ederim.
Çünkü ayni gaz karisimini baska birisi lagim gibi sifatlandirabilir veya çürümüs et kokusu diye tanimlayabilir. Baskasinin hafiza bankasinda ayni gaz karisimi kedi idrari ismi ile kayitlanmis olabilir. Bu sebeple bu birey ayni kokuyu koklar ama siz diski gibi derken, o sahis ayni kokuya kedi idrari kokusu der. Bu tanimlar tamamen subjektiftir, bireyin geçmisine indekslidir, degerlendirmeye alinmaz.

Umarim simdi anlastik ?

-M

Mesaj Tarihi: 25-Eylül-2016 Saat 07:20
evet anladim:) tesekkür ederim.

Mesajı Yazan: hamza171
Mesaj Tarihi: 28-Eylül-2016 Saat 05:28
Hocam agzimizda koku yapan bu gaz midir bizim dilimiz bu gazi çevreden uzaklastiramiyor galiba ve ortaya tip1 agiz kokusu çikiyor dogru mudur?Ayrica soganda da bu gazdan var bildigim kadariyla ve biz sogan yedigimizde 3-4 gün tadi çikmiyor agzimizdan.
Sorum su bu gaz hangi hastaliklardan dolayi açiga çikar dilde.
Ben büyük ihtimal tip1im buradaki sorun ne olabilir ve bu gazi en iyi sekilde bir daha dönmemek üzere nasil kovabiliriz?

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat