Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

12.inci yüzyıl ağız kokusu laçları

Nereden Yazdırıldığı: Agiz Kokusu+
Kategori: AĞIZ KOKUSU Soru ve cevapları
Forum Adı: Bunları biliyor muydunuz?
Forum Tanımlaması: Anahtar bilgiler (doktorlar konu başlatabilir)
URL: http://www.agizkokusu.org/forum/forum_posts.asp?TID=2516
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 13:05
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.06 - http://www.webwizforums.com


Konu: 12.inci yüzyıl ağız kokusu laçları
Mesajı Yazan: aydinmur
Konu: 12.inci yüzyıl ağız kokusu laçları
Mesaj Tarihi: 08-Aralık-2018 Saat 14:39
EVLİLİK ARMAĞANI
===========
Bilindiği gibi mahdubelerin dişleri beyaz ve ağız kokuları hoş olursa bu onların güzelliğine güzellik katar. Eğer dişleri siyah olur ve ağızları fena kokarsa bu onların güzelliğine halel getirir ve nefrete neden olur. Bu nedenle bu bapta dişlere parlaklık veren ağız kokusunu gideren ilaçlar anlatıldı. Dişlere parlaklık veren ilaçlara SENUN denir.

SENUN-1
Kavrulmuş arpa unu ve kavrulmuş incir birer dirhem, zübedül-bahr 3 dirhem, yanmış sedef, nehir yengeci ve yanmış yumurta kabuğu her birinden ikişer dirhem iyice dövülüp dişlere sürülür

SENUN-2
Yanmış geyik boynuzu, hacıbektaş tuzu, zübedül-bahr her birinden bir cüz, yanmış kamış kökü 2 cüz, sadiç, çini parçası dörtte bir cüz. Hepsi birlikte iyice dövülüp dişlere sürülür

SENUN-3
Nar kabuğu 2 cüz, uruku's-sufr, gülnar, sumak, şap ve mazı her birinden birer cüz dövülüp toz edilir ve dişlere sürülür.

SENUN-4
Oyynamış dişlere kuvvet verir ve parlatır
Bir miktar hacı bektaş tuzubir kağıda konup ateşe tutulur. Isınıncaya kadar bırakılır. Sonra katrana batırılır ve bir cüz alınır. zübedül-bahr, tarçın, murri-safi, topalak, yanmış sedefin her birinden birer cüz, şeker 3 cüz, kafur yarım cüz. hepsi dövülüp kullanılır

SENUN-5
Bir miktar nöbet şekeri ezilip parmak seken cebine batırılır, toz edilmiş şekere bulanarak tekrar tekrar dişlere sürülür. Sonra ağız su ile çalkalanır. haftada bir kez uygulamaya devam edilirse dişler çok temiz olur

Ağız kokusunu iyileştiren hap: Nekhe
======
İyice ayıklanmış kırmızı gül, ak sandal, sarı sandal ve sa'd. Her birinden onar dirhem, seliha sünbül, kırfe ve karanfil, cezv-i bevva, her birinden dört dirhem, kafur yarım dirhem. İyice dövülür, ç,çek suyu ile yoğrulup nohut büyüklüğünde hap yapılır. Bir tanesi ağıza atılıp çiğnenir.

(Kaynak: Tabip Mustafa Ebu'l-feyz. Tuhfetü'l-müteehhilin Evlilik Armağanı isimli eserinden)



Cevaplar:
Mesajı Yazan: tekyaşayan
Mesaj Tarihi: 09-Aralık-2018 Saat 02:55
Bazı kimseler geçmiş dönemlerde yaşayan insanlara teknolojiden ,bilimden uzak gerici gözüyle bakmakta.

Her ne kadar içeriğini anlayamasamda yukarıdaki tarifleri hazırlayan zatın gösterdiği gayretin,çabanın çok azı günümüzde geçmeyen nefes kokusu hastalığı için gösterilmiş olsa kanserin bile tedavi edildiği bu çağda nefes kokusu yaşamları karartan bir hastalık olarak kalabilir miydi acaba ??????

Ozaman ki imkanlarla nasıl karmaşık tarifler hazırlamışlar ama doğru ama yanlış orası tartışılır.Önemli olan niyet diye düşünüyorum.

Siyasi, idari bir karar olmadan da bir şeyler yapmak neredeyse imkânsızlaşıyo günümüzde .

Sevgili Murat hocam hem bu siteyi hazırlayarak hemde bu hastalığımıza çözüm için alanınızda imkanlarınızca bazı bilimsel çalışmalar yaparak bizleri anlıyan Derdimize Kulak veren bu ülkede bu seviyede yanlız siz varsınız . Araştırdığım gördüğüm kadarıyla bize önayak olan sizin kadar kimse yok.Bazı çalışmalarınızda önünüzün kesildiğini yazılarınızda anlatıyodunuz .Bizleri düşündüğünüz için sizden Allah-ü Teala razı olsun.




-------------
Kimseye etmem şikayet ağlarım ben halime

Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime


Mesajı Yazan: aydinmur
Mesaj Tarihi: 09-Aralık-2018 Saat 15:08
estağfurlah. Keşke daha fazlası elimden gelse.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat