Ağız Kokusu Forum Sitesi Web Sitesi
Forum Ana Sayfası Forum Ana Sayfası » GENEL AGIZ SAGLIGI soru ve cevaplari » Söyleyeceklerim var
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumda Ara   Etkinlikler   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Yap Giriş Yap

Forum yenilenmiştir


Eski kullanıcıysanız:
Yöneticiye (aydinmur@yahoo.com) eposta yazarak kullanıcı adınız için geçici şifre isteyiniz. Foruma geçici şifreniz ile girip kendi şifrenizi belirleyiniz. Veya yeni bir kullanıcı adı ile tekrar üye olunuz.



Yeni kullanıcıysanız: herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Üye olun ve keyfinize bakın.

Laringofaringeal reflü (LFR) - Bogaz reflüsü

 Yanıtla Yanıtla
Yazar
Mesaj
Misafir Açılır Menüyü Görüntüle
Misafir
Misafir
Avatar
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Misafir Alıntı  YanıtlaYanıtla Bu Mesaja Doğrudan Bağlantı Konu: Laringofaringeal reflü (LFR) - Bogaz reflüsü
    Gönderildi: 28-Ocak-2015 tarihinde 17:53
Ne zamandan beri aklimi kurcalayan sorunun cevabini buldum. Mideyle ilgili bir sorunu dahiliye doktoru bilmez de KBB uzmani nasil görür, diye düsünüyordum. Internette saglik sitelerini gezerken ilk defa "bu beni tarif etmis" dedigim bir hastaliga rastladim.

BOGAZ REFLÜSÜ

... Yemek borusu ile bogaz arasindaki kapakçik (üst özofagus sfinkteri) çalismadigi zaman ise, mide içerigi aside, mide içerigine ve safraya karsi çok daha hassas olan bogaza ve larinkse yani ses tellerine kadar ulasir. Bu duruma ise, "Laringofaringeal reflü (LFR)" adi verilir.

Bu reflü yaygin olarak bilinen mide reflüsundan farklidir. Bogazda olan üst reflü gün içinde ve ayakta daha fazla iken, mide reflüsü yatarken daha sik ve rahatsiz edicidir. LFR gelisiminde girtlak ve yutak dokularinin hassas yapisi ve bazi sinirsel refleksler, yemek borusu hareketleri de önemli role sahiptirler.


Reflüye bagli ses problemleri ya asidin dogrudan irritatif etkisiyle ya da bogaz, girtlak ve boyun kaslarinin aside karsi refleks olarak kasilmasi ve sertlesmesiyle ortaya çikar.


Avrupa popülasyonunun yaklasik %30'unun reflü sikayeti oldugu bilinmektedir. Bogazda olan bu reflü nadir degildir ve KBB Polikliniklerine basvuran her 10 hastadan birinde görülmektedir. Ayrica ses problemleri nedeniyle KBB Hastaliklari uzmanina basvuran hastalarin en az %50'sinde LFR'nin ses probleminin ana veya yardimci nedeni oldugu belirtilmektedir.


Hastalikta siklikla karsilasilan problemler;


-Ses kisikligi, seste kabalasma, ses problemleri
-Kronik öksürük, inatçi öksürük
-Geniz akintisi
-Bogaz temizleme
-Bogazda takinti hissi, yabanci cisim hissi
-Yutma problemleri
-Agizda aci/ kötü tat
-Nefes almada zorluklar
-Agiz kokusu
-Kulaga yansiyan agri
-Agza aci su gelmesi, gögüs agrisi, mideden asit gelmesi, hazimsizliktir. "

Yukaridaki belirtilerden 7 tanesi bende var. KBB uzmani reflu derken, gastroenteroloji uzmani gastrit diyordu. Isin asli burada olabilir.
Başa Dön
Misafir Açılır Menüyü Görüntüle
Misafir
Misafir
Avatar
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Misafir Alıntı  YanıtlaYanıtla Bu Mesaja Doğrudan Bağlantı Gönderildi: 28-Ocak-2015 tarihinde 18:09
Yukaridaki belirtilerde "kronik farenjit" de var. Hatta bazi uzmanlar, kronik farenjit varsa bogaz reflüsü arastirilmali, diyor.

Bu hastaligi yok sayan bir profesör de var. Haberturk e çok çikan bir profesör.

Profesör "reflu ilaçlari ise yaramiyor." diye bir yazi yazmis. Baska bir doktor da bogaz reflusunu hatirlatmis. Profesörün yazdigi cevap alayci, hastaligi yok sayan bir cevap. Doktorlar, somut bir hastalik üzerinde kendi aralarinda bile anlasamazken bizim sorunumuzu nasil çözecekler!?


“Reflü ilaçlari bir ise yaramiyor” baslikli yazim için gelen bir yorum ve buna cevabim:

Yorum:

Reflü denince aklimiza sadece gastroesophageal reflü gelmiyor. Laringofaringeal denen bir reflü çesidi var ki astimli hastalarda veya üst solunum yolu patolojileri olan hastalarda bulgu vermektedir.

Bu LFR denen durum GER’in bir varyanti olup tedavide reflü ilaçlari ve davranis egitimi ön planda yer alir. Akademik bakis açisi ile ele alindiginda iki reflü’yü birbirinden ayirmak mümkündür. Toplumu bilgilendirirken dokuz düsünüp bir söylemek akademia nin temel kuralidir.

Cevabim:

Gastorözofagal ve larengofarengeal reflüden sonra yeni bir reflü çesidi daha kesfedildi: Okülo-serebral reflü! (OSR)

Yemek borusu, farenks ve larenksi kisa zamanda geçtigi için bu dokularla ilgili hiçbir belirtiye sebep olmayan mide asidinin beyin ve göze kadar ulasabilecegi; sasilik, göz yorgunlugu, saç dökülmesi, kepek, unutkanlik, dalginlik gibi sikâyetlere yol açabilecegi bildirildi.

Okülo-serebral reflünün de proton pompasi inhibitörleri ile düzeldigini bildiren Amerikali uzmanlar tedavinin ömür boyu sürmesi gerektiginin altini israrla çiziyorlar.

Açiklamaya göre, farenks ve larenksi hizla geçerek göze ve saç diplerine kadar ulasan mide asidinin çevre kirliligine yol açmasi da mümkün görünüyor.

Bilim dünyasina, OSR teshis edilenlerin yakin çevrelerine koruyucu PPI tedavisi üzerinde çalisildigi müjdesi de verildi. "

http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/01/27/abur-cubur-ivir-zivir/yeni-bir-eflu-turu-kesfedildi-okulo-serebral-reflu/
Başa Dön
ahmetmehmet1 Açılır Menüyü Görüntüle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Avatar

Kayıt Tarihi: 01-Kasim-2014
Konum: Istanbul
Durum: Çevrimdışı
Puan: 321
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı ahmetmehmet1 Alıntı  YanıtlaYanıtla Bu Mesaja Doğrudan Bağlantı Gönderildi: 24-Eylül-2017 tarihinde 23:10
eksi tat filan diyen arkadaslar okusun.
Başa Dön
 Yanıtla Yanıtla

Foruma Git Forum İzinleri Açılır Menüyü Görüntüle

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.08
Copyright ©2001-2026 Web Wiz Ltd.