Sasirtici sorunu ziçin tesekkür ederim. Beklemiyordum dogrusu.
Kendi üzerimde ilaç denemesi yaparken kendimde suni agiz kokusu olusturdugumda bu soruyu kendime sormustum. Agzimda 8 ppm H2S kokusu var iken "ya hep böyle kalirsam?" dedim. Bir süre sonra suni agiz kokusu geçince veya çinkoyla nötürleyince, insan anliyor ki= "Sebep yoksa agiz kokmaz" diyor. Agiz kokusu için bir sebep olmalidir. Aksi halde neden koksun.
Yillardir bu isin içerisinde agiz kokusundan yakinan halkin önemsenecek bir çogunlugunun kötü agiz bakimi yaptigini gördüm. Birey iddiali bir üslup ile, el kol hareketleri ile çokgüzel agiz bakimi yaptigi halde agzinin koktugunda israr ediyor, çok güzel dis firçaladigini söylüyor. Eline firça verip buyrun lütfen firçalayiniz diyorsunuz 15 saniye dis firçaliyor. Veya nasil firça kullandigini soruyorsunuz OralB gibi yumusak veya hizli yumusayan firçalar kullandigini görüyorsunuz. Elbette agzi kokuyor. Halk suçlu degil, okullarimizda Bulgaristan'in yüzölçümü ögretiliyor ama dis firçalamasi ögretilmiyor.
Veya agizinda koku (varsa) kaybolsun diye Alkollü ürünler kullanarak agzinda yoksa bile kokuyu baslatiyor. Biliyorsunuz alkol, sadece alkol gibi kokmaz agiz kokusu üretir. Halk bunu bilmiyor. Içinde alkol bulunan gargaralarin züerinde agizkokusu gargarasidir diye yaziyorlar televizyonda reklamini yapiyorlar.
Daha aciklisini itiraf edeyim: ben yayinlayincaya kadar "nasil dis firçalanacagini" dis hekimligi fakültesi ögrencilerine ögreten bir yazili eserimiz bile yoktu. Dis hekimleri bile dis firçalamasini derste sözlü olarak ögreniyorduk. Yani kulaktan dolma ne kadar olursa o kadar ögrendik okulda.
Fakültelerimizde agiz kokusu yok farz ediliyor. Ayrica Tip fakültesinin hiç bir dersinde, kbb, dahhiliye, gastro uzmanlik derslerinin hiç bir tanesinde agiz kokusu basligi yoktur. Hekim kendi sag duyusu ile kafasindaki temel bilgiler ile sentez yaparak agiz kokusuna yaklasir. Açik konusmak gerekirse ülkemizde ve dünyada agiz kokusu basliginda egitim yoktur.
Gittiginiz her hekimin farkli seyler söyleyip, farkli seyler düsünmesinin sebebini simdi anliyor olmalisiniz. Piyasadaki boslugu sarlatanlar ot-kil-tüy-bitki ve muskalarla doldurdu. Agiz kokusu dualari yayinlandi. Agiz kokusundan yakinan bireyler buna benzer forumlarda Çünkü biz görevimizi yapamadik.
Bireyler önce bir hekime gider sonra baska hekime gider sonra diger branstan hekime gider, doktor market yapar, çare bulamaz en basa döner. Veya yorulur bikkinlikla birakir. Psikolojik bir çöküntüye girer. gerçek bir obsesif kompulsif depresyon hastasi olurlar psikiyatrist tedavisi gerekir. Birileri agiz kokusunu tedavi etse bile psikiyatrist tedavi edinceye kadar agiz kokusundan siakeyet etmeye devam eder. Bu sebeple agiz kokusu ve psikolojik agiz kokusu iki ayri hastaliktir. Birinden iyilesmek agiz kokusundan kurtulmak demek olmuyor.
Burdaki gibi dis temizligi yapin: http://murataydin.org/dis-nasil-fircalanir.html
Ben biliyorum deyip satir atlamadan okuyun.
-M
|